Cred că educaţia şi învăţarea constantă curge prin ADN-ul meu, de câteva generaţii, de la străbunicul care a fost director de şcoală şi învăţător vreme de 35 de ani, a înfiinţat şi condus bănci ale cadrelor didactice, continuând cu bunicii, apoi cu părinţii care au fost, învăţători, profesori sau directori de şcoală. De-a lungul timpului am avut mulţi alţi mentori de la care am învăţat şi deprins cunoştinţe şi abilităţi profesionale.

Nu am ales oficial aceaşi meserie, dar am ales să fac un alt tip de educaţie, de la formări profesionale, seminarii, cursuri de dezvoltare personală şi, din 2009 coaching sau antrenament de viaţă care este un proces de învăţare personală a clientului în relaţia cu coach-ul prin stabilirea de obiective, acţiuni şi evaluare constantă a rezultatelor.

Ca şi educaţie am început prin a învăţa Finanţe-contabililitate la Liceul Economic din Suceava, apoi am urmat cursurile Universităţii Al. I Cuza din Iaşi, unde prima licenţă a fost în „Conducerea unităţilor comerciale şi de turism”, iar următoarea licenţă în Management în industrie. Nu am mai vrut să studiez teorie ci să învăţ din practică.

De-a lungul a 14 ani de carieră profesională în România mi-am dezvoltat abilităţi în diverse domenii de activitate şi joburi de mai lungă sau mai scurtă durată, în firme şi instituţii naţionale sau internaţionale.

Primul meu job a fost să am grijă de cărţi şi de obiecte de artă într-un anticariat din Iaşi. Nu aş fi crezut vreodată atunci că o să ajung să scriu eu la rândul meu şi, mai ales, să pictez.

A urmat un job în domeniul vânzărilor într-o firmă de design şi publicitate exterioară, după ce am încheiat primul contract cu un client, m-am dus Director de resurse umane şi Director economic într-o firmă de software. De la managerul român al acelei firme am învăţat să fac cercetare-dezvoltare. Am organizat şi pus pe picioare activitatea de resurse umane din acea companie cu tot ce înseamnă aceasta, am intervievat sute de persoane, dar funcţia economică şi rolul ei le-am înţeles şi însuşit în următorii 10 ani în alte locuri, cu alţi manageri sau prin propria dezvoltare.

Am plecat în Bucureşti şi am lucrat cu un manager francez într-o firmă franco-română de consultanţă în resurse umane, unde am recrutat manageri pentru firmele client. De la acesta am învăţat să lucrez organizat cu proiecte clare pe termen lung pe care să le implementez şi finalizez. Am creat seminarii de formare profesională şi am fost trainer.

Au urmat job-uri în care am învăţat practic ceea ce presupune activitatea economică a unei firme, de la secretariat, relaţia cu banca, contabilitate primară, la cash-flow, buget de venituri şi cheltuieli, în firme de software româno-germane sau de telecomunicaţii israeliene. Au fost cele mai dificile şi stresante job-uri, dar utilitatea lor pot să o văd acum, când am înţeles rostul funcţiei economice la nivel de organizaţie sau personal.

Pe lângă job-urile „oficiale” am avut activităţi part-time: am contribuit la crearea şi promovarea unui produs software pe internet, am realizat primul număr al unei reviste în limba engleză despre animale de companie pentru cititorii din Spania (culegere articole, traducere, design revistă, editare reclame). A fost prima activitate în care am simţit că mi-am folosit creativitatea la maxim, am relaţionat şi gestionat o echipă de colaboratori internaţională (autori, „antrenori” de animale, traducători şi designeri) şi am avut satisfacţia de a vedea că din mâinile mele iese concret un lucru care bucură sufletul, ochii şi mintea oamenilor. Aceeaşi dorinţă am avut-o mai apoi când, în 2009 m-am apucat de pictat, în 2011 având două expoziţii de pictură în Bucureşti.

Curiozitatea mea în materie de management internaţional, dar şi dorinţa de a-mi suplimenta veniturile mi-au adus un job pentru o firmă din Miami (USA) care vinde servicii de streaming, unde am asigurat suport tehnic pentru clienţii programelor  acestora, în engleză şi spaniolă, iar pentru cei care îşi doreau o pagină web, le-am organizat şi structurat informaţiile pe care doreau să le promoveze pe internet şi am asigurat interfaţa cu web-designerul român.

În cadrul unei confederaţii sindicale am participat la administrarea aplicaţiilor  informatice şi am realizat documentare pentru proiectele instituţiei. Aici am învăţat prima oară ce înseamnă grija pentru grupuri largi de oameni şi a le susţine interesele acestora. Activitate sindicală propriu zisă însă am făcut la următorul loc de muncă.

După ce am realizat că pot să găsesc şi să pun la dispoziţie orice informaţie disponibilă de pe internet în 4 limbi, m-am dus să culeg informaţii direct de la oameni şi să le pun în valoare activitatea şi rezultatele acestora.

Cel mai lung job al meu este în administraţia publică, în domeniul pensiilor şi al asigurărilor sociale. Cum deja eram obişnuită să culeg şi să sintetizez informaţii, m-am ocupat de tot ce ţinea de prezentarea activităţii întregii direcţii sau a domeniului de activitate către exterior (mi s-a spus Doamna cu Raportul) şi am ţinut legătura între managementul direcţiei şi personalul de execuţie pe diverse proiecte.

De la oamenii de aici am învăţat ce înseamnă să fii jurist şi care este puterea cuvântului scris într-un document. Nu am scris proiecte de acte normative, dar am învăţat să gândesc şi să găsesc soluţii juridice la speţe.  Am învăţat ce înseamnă să fii consilier, să gândeşti şi să oferi posibile soluţii managerilor.

„Calcul pensii” am făcut pentru un proiect de transfer al drepturilor de pensii de la fondurile de pensii din România la fondurile de pensii ale funcţionarilor Comunităţii Europene, ocazie cu care am participat la negocierea şi clarificarea cu specialiştii de la Biroul de Pensii al funcţionarilor Comunităţii Europene din Bruxelles a cerinţelor actului normativ pe care trebuie să îl elaboreze România.

Am stat atâta vreme aici pentru că, dacă nu mi-a plăcut vreo activitate, am învăţat să îmi placă ceea ce fac, reinventându-mă şi acceptând mereu provocări noi. Aici am învăţat ce înseamnă să fii în serviciul clienţilor pe care îi deserveşti şi să lupţi pentru performanţă cu resursele pe care le ai la dispoziţie. Am participat la implementarea programului şi a standardelor de control managerial la nivel de instituţie şi în ţară. Acest program a venit ca o mănuşă pentru mine pentru că de 2 ani lucram deja cu obiective, acţiuni, termene şi evaluam rezultate pentru mine şi pentru clienţii cu care am făcut coaching şi am fost curioasă să văd cum un astfel de program se poate aplica la nivel de organizaţie.

Am simţit nevoia de altfel de cursuri şi, din 2008 am participat la multe din cursurile care mi-au ieşit în cale: Cursurile Landmark Education: Landmark Forum, Landmark Forum Avansaţi, Comunicare – Acces la Putere, Seminarul despre Bani, Programul de Asistenţă, Programul pentru Lideri; Ho’ponopono, PhotoReading – Learning Strategies Corporation, USA, seminarii lunare organizate de Grupul de Suport Coaching Noble Manhattan. Îmi doream să ajung la cunoaştere şi înţelegere.

Am dat mai departe aceste cunoştinţe, fiind, din 2010, Editorul de joi pentru Avantaj la start online,  organizând seminarii de dezvoltare personală pe diverse teme şi fiind un bun facilitator de discuţii atât în mediul online cât şi offline.

Ca şi coach sunt în proces de finalizare a certificării cu Noble Manhattan, din Marea Britanie şi să obţin Life Coach Practitioner Certificate.

Am antrenat oameni care au venit să le ofer servicii de coaching, cu vârste cuprinse 20 şi 60 de ani, care locuiesc în România sau în străinătate, cu activităţi şi preocupări diverse, în diverse domenii din viaţa lor: personal, profesional sau antreprenoriat.

Am vorbit despre lucruri care contează cu oricine am intrat în contact, de la familie, la prieteni sau cunoştinţe, pentru că, printre altele, sunt coach, fac ceea ce spun că sunt, iubesc oamenii şi îmi pasă de ei. Pentru că, zi de zi, mă antrenez, explorez viaţa şi infinitele ei posibilităţi, îmi construiesc cu răbdare proiectele şi îi sprijin pe oameni să işi atingă visele.

Şi, cum spunea un prieten, povestea continuă…

Irina Elena Aiacoboae

Antrenor de Viaţă

Contact: 0744 59 79 56