Cred că educaţia şi învăţarea constantă curge prin ADN-ul meu, de câteva generaţii, de la străbunicul care a fost director de şcoală şi învăţător vreme de 35 de ani, a înfiinţat şi condus bănci ale cadrelor didactice, continuând cu bunicii, apoi cu părinţii care au fost, învăţători, profesori sau directori de şcoală. De-a lungul timpului am avut mulţi alţi mentori de la care am învăţat şi deprins cunoştinţe şi abilităţi profesionale.
Nu am ales oficial aceaşi meserie, dar am ales să fac un alt tip de educaţie, de la formări profesionale, seminarii, cursuri de dezvoltare personală şi, din 2009 coaching sau antrenament de viaţă care este un proces de învăţare personală a clientului în relaţia cu coach-ul prin stabilirea de obiective, acţiuni şi evaluare constantă a rezultatelor.
Ca şi educaţie am început prin a învăţa Finanţe-contabililitate la Liceul Economic din Suceava, apoi am urmat cursurile Universităţii Al. I Cuza din Iaşi, unde prima licenţă a fost în „Conducerea unităţilor comerciale şi de turism”, iar următoarea licenţă în Management în industrie. Nu am mai vrut să studiez teorie ci să învăţ din practică.
De-a lungul a 14 ani de carieră profesională în România mi-am dezvoltat abilităţi în diverse domenii de activitate şi joburi de mai lungă sau mai scurtă durată, în firme şi instituţii naţionale sau internaţionale.
Primul meu job a fost să am grijă de cărţi şi de obiecte de artă într-un anticariat din Iaşi. Nu aş fi crezut vreodată atunci că o să ajung să scriu eu la rândul meu şi, mai ales, să pictez.
A urmat un job în domeniul vânzărilor într-o firmă de design şi publicitate exterioară, după ce am încheiat primul contract cu un client, m-am dus Director de resurse umane şi Director economic într-o firmă de software. De la managerul român al acelei firme am învăţat să fac cercetare-dezvoltare. Am organizat şi pus pe picioare activitatea de resurse umane din acea companie cu tot ce înseamnă aceasta, am intervievat sute de persoane, dar funcţia economică şi rolul ei le-am înţeles şi însuşit în următorii 10 ani în alte locuri, cu alţi manageri sau prin propria dezvoltare.
Am plecat în Bucureşti şi am lucrat cu un manager francez într-o firmă franco-română de consultanţă în resurse umane, unde am recrutat manageri pentru firmele client. De la acesta am învăţat să lucrez organizat cu proiecte clare pe termen lung pe care să le implementez şi finalizez. Am creat seminarii de formare profesională şi am fost trainer.
Au urmat job-uri în care am învăţat practic ceea ce presupune activitatea economică a unei firme, de la secretariat, relaţia cu banca, contabilitate primară, la cash-flow, buget de venituri şi cheltuieli, în firme de software româno-germane sau de telecomunicaţii israeliene. Au fost cele mai dificile şi stresante job-uri, dar utilitatea lor pot să o văd acum, când am înţeles rostul funcţiei economice la nivel de organizaţie sau personal.
Pe lângă job-urile „oficiale” am avut activităţi part-time: am contribuit la crearea şi promovarea unui produs software pe internet, am realizat primul număr al unei reviste în limba engleză despre animale de companie pentru cititorii din Spania (culegere articole, traducere, design revistă, editare reclame). A fost prima activitate în care am simţit că mi-am folosit creativitatea la maxim, am relaţionat şi gestionat o echipă de colaboratori internaţională (autori, „antrenori” de animale, traducători şi designeri) şi am avut satisfacţia de a vedea că din mâinile mele iese concret un lucru care bucură sufletul, ochii şi mintea oamenilor. Aceeaşi dorinţă am avut-o mai apoi când, în 2009 m-am apucat de pictat, în 2011 având două expoziţii de pictură în Bucureşti.
Curiozitatea mea în materie de management internaţional, dar şi dorinţa de a-mi suplimenta veniturile mi-au adus un job pentru o firmă din Miami (USA) care vinde servicii de streaming, unde am asigurat suport tehnic pentru clienţii programelor acestora, în engleză şi spaniolă, iar pentru cei care îşi doreau o pagină web, le-am organizat şi structurat informaţiile pe care doreau să le promoveze pe internet şi am asigurat interfaţa cu web-designerul român.
În cadrul unei confederaţii sindicale am participat la administrarea aplicaţiilor informatice şi am realizat documentare pentru proiectele instituţiei. Aici am învăţat prima oară ce înseamnă grija pentru grupuri largi de oameni şi a le susţine interesele acestora. Activitate sindicală propriu zisă însă am făcut la următorul loc de muncă.
După ce am realizat că pot să găsesc şi să pun la dispoziţie orice informaţie disponibilă de pe internet în 4 limbi, m-am dus să culeg informaţii direct de la oameni şi să le pun în valoare activitatea şi rezultatele acestora.
Cel mai lung job al meu este în administraţia publică, în domeniul pensiilor şi al asigurărilor sociale. Cum deja eram obişnuită să culeg şi să sintetizez informaţii, m-am ocupat de tot ce ţinea de prezentarea activităţii întregii direcţii sau a domeniului de activitate către exterior (mi s-a spus Doamna cu Raportul) şi am ţinut legătura între managementul direcţiei şi personalul de execuţie pe diverse proiecte.
De la oamenii de aici am învăţat ce înseamnă să fii jurist şi care este puterea cuvântului scris într-un document. Nu am scris proiecte de acte normative, dar am învăţat să gândesc şi să găsesc soluţii juridice la speţe. Am învăţat ce înseamnă să fii consilier, să gândeşti şi să oferi posibile soluţii managerilor.
„Calcul pensii” am făcut pentru un proiect de transfer al drepturilor de pensii de la fondurile de pensii din România la fondurile de pensii ale funcţionarilor Comunităţii Europene, ocazie cu care am participat la negocierea şi clarificarea cu specialiştii de la Biroul de Pensii al funcţionarilor Comunităţii Europene din Bruxelles a cerinţelor actului normativ pe care trebuie să îl elaboreze România.
Am stat atâta vreme aici pentru că, dacă nu mi-a plăcut vreo activitate, am învăţat să îmi placă ceea ce fac, reinventându-mă şi acceptând mereu provocări noi. Aici am învăţat ce înseamnă să fii în serviciul clienţilor pe care îi deserveşti şi să lupţi pentru performanţă cu resursele pe care le ai la dispoziţie. Am participat la implementarea programului şi a standardelor de control managerial la nivel de instituţie şi în ţară. Acest program a venit ca o mănuşă pentru mine pentru că de 2 ani lucram deja cu obiective, acţiuni, termene şi evaluam rezultate pentru mine şi pentru clienţii cu care am făcut coaching şi am fost curioasă să văd cum un astfel de program se poate aplica la nivel de organizaţie.
Am simţit nevoia de altfel de cursuri şi, din 2008 am participat la multe din cursurile care mi-au ieşit în cale: Cursurile Landmark Education: Landmark Forum, Landmark Forum Avansaţi, Comunicare – Acces la Putere, Seminarul despre Bani, Programul de Asistenţă, Programul pentru Lideri; Ho’ponopono, PhotoReading – Learning Strategies Corporation, USA, seminarii lunare organizate de Grupul de Suport Coaching Noble Manhattan. Îmi doream să ajung la cunoaştere şi înţelegere.
Am dat mai departe aceste cunoştinţe, fiind, din 2010, Editorul de joi pentru Avantaj la start online, organizând seminarii de dezvoltare personală pe diverse teme şi fiind un bun facilitator de discuţii atât în mediul online cât şi offline.
Ca şi coach sunt în proces de finalizare a certificării cu Noble Manhattan, din Marea Britanie şi să obţin Life Coach Practitioner Certificate.
Am antrenat oameni care au venit să le ofer servicii de coaching, cu vârste cuprinse 20 şi 60 de ani, care locuiesc în România sau în străinătate, cu activităţi şi preocupări diverse, în diverse domenii din viaţa lor: personal, profesional sau antreprenoriat.
Am vorbit despre lucruri care contează cu oricine am intrat în contact, de la familie, la prieteni sau cunoştinţe, pentru că, printre altele, sunt coach, fac ceea ce spun că sunt, iubesc oamenii şi îmi pasă de ei. Pentru că, zi de zi, mă antrenez, explorez viaţa şi infinitele ei posibilităţi, îmi construiesc cu răbdare proiectele şi îi sprijin pe oameni să işi atingă visele.
Şi, cum spunea un prieten, povestea continuă…
Irina Elena Aiacoboae
Antrenor de Viaţă
Contact: 0744 59 79 56
Acum sunt aici pentru a lasa cateva randuri drept multumire pentru ce am gasit scris de tine.Lucruri frumoase,ganduri profunde,preocupari de invidiat.Ma provoci sa gandesc ca nimic nu este intamplator ce mi se intampla.Cred ca energia pe care o ai si o daruiesti neconditionat in jurul tau face ca cei ce lectureaza paginile tale sa se incarce cu aceiasi energie pozitiva .Cred din tot sufletul ca modul tau de a gandi va lasa o amprenta benefica ptr. mine.Demersul meu in proiectul CLUBULUI DE SANATATE cred ca va primi un sprijin logistic din partea ta ca si profesionist in zona activitatii tale.Astept sa comunicam dupa ce se incheie targul.O zi buna Dumitru
Eu va multumesc pentru cuvintele calde si aprecierea pe care ati pus-o in cuvintele dvs. Mi-a facut o deosebita placere sa va cunosc la Targul de carte „Gaudeamus” si sa vorbim despre atatea lucruri minunate, sa descoper cata curiozitate aveti pentru a cunoastere si dezvoltare, pentru evolutie si spiritualitate si pentru a aduce ceva frumos oamenilor din jur, ceva din sufletul dumneavoastra.
Cu drag,
Irina
E prima oara cand aud de meseria asta: „Antrenor de Viata” … suna frumos!
Da, chiar suna mai frumos Antrenor de Viata, in romana, decat Life coach 🙂 E putin necunoscut in Romania inca, dar ca metoda de dezvoltare personala e din ce in ce mai folosita si cu impact mare in viata oamenilor.
Buna, am ajuns pe aceasta pagina din curiozitatea de a vedea ce inseamna Life coach :), suna frumos. Va multumesc acum si pentru articolele pe care am pucat sa le citesc. O sa va scriu un mail deoarece ma intereseaza mai multe amanunte, daca sunteti amabila sa-mi dati, despre cum ati ajuns sa fiti life coach. Numai bine.
Buna Stefania, ma bucur ca te intereseaza coachingul si multumesc pentru faptul ca ai citit articolele mele :). Eu am inceput dezvoltarea personala acum 5 ani de zile prin a practica Reiki, apoi am urmat cursurile Landmark Education, Ho’ponopono, EFT si Life-coaching cu Noble Manhattan. Am citit, am studiat, m-am antrenat cu alti oameni, am inceput sa ma descoper, sa realizez lucruri la care nici nu visasem ca as putea sa le fac, sa am proiecte si rezultate in diverse domenii.
In final, am ajuns sa antrenez eu, la randul meu, alti oameni, pentru ca imi place sa vad cum oamenii au rezultate in viata lor, iar eu i-am putut sprijini prin coaching.
Orice alte intrebari sunt binevenite. 🙂
Oooo..! Doamne..! Cat de multe stiti ..! Stiti TOTUL despre viata ! Stiti CUM E BINE SA TRAIM.(! )Stiti atit de bine cum se reuseste in cariera, cum se fac bani „la foc automat „, cum se cresc copii destepti si bine educati,cum se obtine succesul in relatii, cum sa mincam sanatos, cum sa ne mentinem in forma,cum sa parasim zona de confort si sa nu mai fim lenesi… STITI si probabil ,FACETI ceea ce spuneti….Antrenati si pe altii.. Am citeva intrebari la care v-as ruga sa-mi raspundeti. 1. Cum ati reusit sa TRAITI atit ? ( pareti destul de tinara ) 2. Cati copii ati crescut si cu ce rezultate ? 3.Pe cine ati mai antrenat si pe ce loc au ajuns in „olimpiada vietii „? 4.Pe ce loc sunteti dv.in aceasta „competitie”? Cum ati facut primul milion de dolari ? Va multumesc anticipat pt. raspunsuri si va doresc succes !
Domnul Iconaru, nici nu stiu ce sa va raspund. Chiar vreti un raspuns la intrebarile dvs?
Departe de mine gandul ca as sti totul, stiu anumite lucruri, am studiat si invatat anumite tehnici, asa cum altii stiu altele si invatam impreuna, in continuare.
Si ma adresez celor care cauta sa invete si sa se descopere. Fiecare stie ce e mai bine pentru el, daca ceva il poate inspira din randurile mele atunci bine iar daca nu ii place sa caute ceea ce i se potriveste lui.
Ce spuneti?
Numai bine.
Pot sa-mi permit sa fac o sugestie ?
Te exprimi foarte motivational in scris dar,poti sa faci foarte bine schimband poza din avatar,cu una mai motivational?
Te rog sa o tratezi ca o recomandare.!,,vazuta de doi ochi.
David, multumesc pentru comentariu, am luat in considerare recomandarea ta si lucrez la „imagine” 🙂
Deosebit de interesant, antrenant……
“Zi de zi ma antrenez, explorez viata si infinitele ei posibilitati, imi construiesc cu rabdare proiectele si ii sprijin pe oameni sa isi atinga visele”…. este adevarat! confirm !
E misto sa descoperi oameni deosebiti.
Nu ştiu cum am omis să îţi răspund până acum. Sunt bucuroasă că te cunosc de ceva vreme şi sunt total de acord cu tine… e tare fain să descoperi oameni cu care îţi face mare plăcere să comunici şi să fii în preajmă!
Impresionant.O viata si o cariera pline de succes. Felicitari Irina, esti un model demn de urmat pentru noi toti.
Multumesc Robert. Sunt convinsa ca fiecare dintre noi are acolo ascunsa o poveste de succes, care oricand poate fi spusa, ca de scris a scris-o deja 🙂
Super istorie, asa ceva rar se intalneste in ziua de azi. De fapt, practic vorbind, azi ies de pe bancile scolilor numai analfabeti care nu stiu unde sa puna corect o cratima si nu e deloc vina profesorilor, ci doar a lor: copii de bani gata, drogati si betivi, fetele care se gandesc 90% din timpul lor la relatii sexuale si cum sa arate mai sexi in pozele din baie care si le fac cu telefonul de ultima generatie cumparat din banii parintilor … si nu vreau sa mai continui ca e jale :D.
Felicitari!
Cu stima,
Cristian
http://www.10afaceri.com
Multumesc Cristian,
Da, pana acum 20 de ani era mai multa disciplina. Am vrut libertate?! Cu toate acestea, nu toti copii sunt asa cum ii descrii tu acolo ca din filmele de groaza sau mai rau, sunt si copii buni. Proportia nu o cunosc, dar evident ca publicitate li se face mai mult celor care au un comportament indecent.
Felicitari! Mie mi se pare ca ti-ai gasit scopul vietii,ceea ce e absolutul si anume:dezvoltarea personala.Intelegerea naturii fiecaruia-iata de ce ne aflam aici.In zilele noastre ne e frica de noi insine.SI nu jucam doar pentru altii comedia de a vrea sa parem mai buni decat in realitate,ci o jucam si pentru noi.SI aici as vrea sa-i raspund si d-lui Iconaru Nicolai, care pune intrebarile intr-o forma putin tendentioasa sau le impinge putin in zona invidiei,vazand ca cineva si-a gasit calea,deoarece acest lucru e mai complicat decat pare.Chiar trebuie sa bifezi si capitolele:copiiI,milionul de dolari daca tu esti impacat cu tine insuti si fara aceste „mijloace de competitie”? Un om impacat cu sine ,nu e in competitie cu nimeni,caci acestea nu sunt decat o alimentare a ego-ului.Fara ego,care nu e decat o fantezie,ne descoperim mai usor fiinta noastra si apoi vom putea fi mai buni si ceilalti!
Multumesc Maria, ai dreptate, mi-am gasit ce imi place in viata si sunt in continuare deschisa la lucruri noi de descoperit si de invatat. Intradevar toti tanjim dupa impacare, sa realizam ca lasam ceva in urma, intr-o forma sau alta, fiecare dupa drumul sau si ca in permanenta evoluam. Iar aceste lucruri sunt imateriale si permanente.
Nu am inteles ce inseamna viata „magica”
Multumesc pentru intrebare Dan. Pentru mine magie inseamna sa stiu cu Claritate ce imi doresc, ceea ce imi da Putere si Libertate. Sa stiu unde vreau sa ajung, sa am idei care sa ma inspire spre drumul care il consider ca e de Succes. Inseamna Viziune, Munca, Pasiune, ceea ce imi dau Implinire, Bucurie si simt ca imi traiesc Viata. Asta pot sa o realizez prin Ascultare profunda, Intelegere si Transformare. Totul ca sa simt Dragostea, sa am Armonie, sa primesc Bogatia.
„Am vorbit despre lucruri care contează cu oricine am intrat în contact, de la familie, la prieteni sau cunoştinţe, pentru că, printre altele, sunt coach, fac ceea ce spun că sunt, iubesc oamenii şi îmi pasă de ei.. ”
Draga Irina, chiar aveam nevoie sa citesc despre -coach/atrenor de viata-.
Gandurile mele nu pot fi scrise aici deorece tu ain scris si pentru mine.
Te imbratisez Maia.
Doua aspecte:
1. Exagerezi cu lauda de sine si eviti sa raspunzi la intrebari concrete, sa dai exemple concrete.
2. Cine si cum ti-a oferit harul de a ghida alti oameni spre a capata „Bogatia” -cum o numesti tu mai sus?
Zi buna 🙂
Pavel,
1. Am dat exemple concrete atat cat am putut. Altele nu am. Nu mai demonstrez demult, nimic.
2. Nu am argumente sa iti spun de unde stiu ca pot sa fac asta, stiu doar ca am capatat in timp darul de a asculta oamenii, cerand asta, practicand zilnic.
Multumesc, zi buna si tie 🙂
Buna ziua,
Adresa de e-mail aiacoboae.irina@gmail.com mai este de actualitate?
Am treimis un e-mail la aceasta adresa si vroiam sa ma asigur ca a ajuns la dvs.
Multumesc,