Toţi credem că ne cunoaştem mai mult sau mai puţin. Că ştim cine suntem, ce ne dorim, ce avem de făcut, care sunt valorile noastre. Asta până când descoperim că avem din ce în ce mai puţin timp şi resurse pentru noi, pentru familia noastră, pentru cei dragi, pentru lucrurile care ne interesează şi care încep să îşi facă loc în viaţa noastră. Atunci apare starea de insatisfacţie, cearta cu noi şi/sau cu cei din jur, pentru că ceva nu este aliniat în interiorul nostru.

Mohandas Ghandi spunea „Fericirea apare atunci când ceea ce spui, ceea ce gândeşti şi ceea ce faci sunt în armonie.”

La ce foloseşte să te cunoşti?

 

Credibilitate

Înseamnă să cunoşti ce este important pentru tine în adâncul fiinţei tale, să vorbeşti în acord cu ceea ce crezi că este adevărat şi să practici ceea ce spui. Înseamnă să fii credibil, onest, sincer ţie însuţi şi celor din jur.

De exemplu, atunci când afirmi că pentru tine este importantă familia dar petreci 12 ore la muncă şi în diverse proiecte eşti în total dezacord cu tine şi cu familia ta. Nu poţi fi mulţumit de modul cum îţi petreci timpul, pentru că, undeva în străfundul sufletului tău ştii că ar trebui să fii alături de familie, iar scuzele pentru a rămâne la muncă peste orele normale de program (proiecte importante, perioadă critică, situaţie finaciară presantă, etc.) nu rezolvă situaţia în sine.

Atunci când vorbeşti despre ce îţi doreşti, dar ignori cu buna ştiinţă care este realitatea din momentul respectiv şi faptul că acţiunile nu sunt conforme cu dorinţele şi obiectivele tale, eşti greu de crezut.

 

Motivaţie internă

Una din scuzele cele mai întâlnite pentru a nu face lucrurile care ştim că ar trebui să le facem este lipsa motivaţiei, deoarece nu ştim pentru ce dorim să le facem cu adevărat şi intervine rutina sau am uitat care a fost scopul iniţial. Sau nu ne vine să ne apucăm de ceva pentru că nu ne este clar ce rol ar avea acel lucru în viaţa noastră. Sau poate este momentul să începi altceva.

Motivaţia se manifestă atunci când deja nu te mai întrebi pentru ce faci un lucru sau altul, ci cum să îl faci din ce în ce mai bine astfel încât să fie în armonie cu tine însuţi şi cu valorile tale.

Linişte, împăcare, armonie

Înseamnă că ai abilitatea de a face alegeri, conform cu cine ştii că eşti şi ce îţi doreşti în momentul de faţă, nu din inerţie sau pentru a încerca să fii pe placul altora din diverse motive. Înseamnă că tu însuţi te îndrepţi conştient spre împlinirea acelor obiective care contează şi care te satisfac pe deplin. Tu eşti cel care dirijează viaţa în direcţia care te împlineşte şi te bucuri de drumul pe care îl parcurgi.

Eşti conştient de calităţile şi de defectele tale, defecte pe care le transformi pe parcurs în avantajul tău, pentru că nici cele ale celorlaţi nu te mai deranjează.

Eficienţă în a atinge scopurile şi obiectivele

Eficienţa apare atunci când ştii cu claritate care sunt lucrurile care contează pentru tine la un moment dat în viaţă. Acestea sunt ierarhizate, prioritizate, nu mai fac parte din gama de lucruri pe care te gândeşti că poate ai vrea să le faci odată. Atunci alegerile de zi cu zi sau deciziile pe care trebuie să le iei minut cu minut vin din interior cu uşurinţă, ştii exact la ce să zici „da” şi la ce să zici „nu” în viaţa de zi cu zi.  Acest lucru este important pentru mine acum, acesta nu este sau îl planific pentru data cutare. Acesta este conform cu ce îmi doresc eu, acesta nu este.

În articolul următor voi vorbi despre:

Cum poţi să te cunoşti cu adevărat, fără să te minţi pe tine însuţi?

P.S. Vă cer o mică Favoare: Dacă v-a placut acest articol vă rog să îl împărtăşiţi şi cu cei dragi pe e-mail, Facebook sau Twiter.  Mulţumesc mult.

Cu drag,

Irina Aiacoboae